Articles

Cautarea unui job

Ghidul                                               Cautarea unui job

                                                     

                                                                                jobs


Fara indoiala cea mai usoara (si recomandata) metoda este prin referral (adica referinta unui prieten sau cunoscut). Se pot folosi deasemenea metodele de social network (ca si  Facebook, MySpace sau Hi5) sau business related network (LinkedIn)


Alte metode constau in motoarele de cautare de servici (monster.com, careerbuilder.com, indeed.com, etc) unde este necesara crearea unui resume. Depide de nivelul de pregatire, incercati sa pastrati resume-ul sub o pagina. Acesta trebuie sa contina informatii relevante despre educatie si experienta in munca. Desi asemanator cu un CV, resume-ul este mult mai sumar si poate exclude informative care nu ajuta la cautarea job-ului dorit (Exemplu: daca doriti un serviciu in domeniul medical, un job anterior in constructii nu trebuie expus decat daca adduce o oaercare relevanta – supervisor=leadership sau multa vechime = continuitate in munca, loialitate). Evitati afisarea de informatii personale (stare civila, numar de copii, statut religios sau politic) acestea fiind informatii care in general minimalizeaza sau elimina sansele la obtinerea unui serviciu.


Alta metoda este cautarea in rubricile Classified ale ziarelor sau website-uri locale, acestea aducand o relevanta maxima a zonei geografice. Sunati la numerele afisate, programati interviul, nu uitati sa aveti cateva copii ale resume-ului creat.
Employment agency sau recruiters sunt agentii private care se ocupa cu plasarea persoanelor doritoare sa lucreze. Multe din aceste companii sunt platite in ziua de azi de firme, bazat pe numarul de angajati pe care il aduc, calitatea fortei de munca si timpul pe care o persoana il petrece la firma respective. Atentie la unele agentii care platesc angajatii din fondurile proprii, dar ele sunt platite de firma. Acest lucru e ok temporar, dar de obicei agentiile nu ofera beneficii ca si 401k, asigurare medicala, etc. Incercati sa fiti angajat “direct” de firma pentru care lucrati.


Job fairs sunt conventii unde multe firme isi trimit reprezentantii de resurse umane pentru a achizitiona talent. Nu uitati sa aveti cateva resume-uri pentru a le da reprezentantilor firmelor. De multe ori un scurt interviu (interviu de prima impresie) poate face o mare diferenta in a fii ales.


Interviul este pprocesul prin care un potential angajat este selectat de o firma. In timpul acestui proces reprezentantul firmei incearca sa determine daca solicitantul este sau nu adecvat pentru munca ceruta. In Statele Unite anumite intrebari sunt ilegale in timpul unui interviu, asa cum mentioneaza EEOC. Intrebari cu privire la varsta, rasa, sex, cetatenie, disability status trebuie evitate. Asta nu inseamna ca reprezentantul nu va incerca sa primeasca raspunsuri la aceste intrebari, nu uitati intrebarea e ilegala, primire raspunsului nu. La o intrebare ca si: “Cate ore dormiti pe zi?” un bun HR rep se asteapta la “6 ore, copilul se trezeste din 4 in 4 ore”. Asta implica automat starea civila si existenta cel putin a unui copil. De multe ori aceste mici trick-uri sunt irelevante, de multeori selectia (sau de-selectia) se face bazat pe un asemenea raspuns. Pana si intrebarea “Vorbiti si alta limba?”sau privitoare la varsta pot pune compania la un risc legal.

Intr-un interviu, intrebarile pot fii comportamentale (“Descrieti o situatie in care ati rezolvat un conflict la locul de munca” sau “Descrieti o situatie in care ati fost nevoit(a) sa va conformati unei reguli ale companiei cu care nu ati fost de accord.”) sau situationale (“Ati observat ca un coleg de munca a devenit foarte agitat in ultima perioada incat perturba intrega echipa. Ce ati face?”). La un interviu aduceti si o lista cu un numar de 3-5 referinte (persoane care va cunosc is pot sa spuna o vorba buna in cazul in care sunt contactati) su numerele lor de telefon. Daca totul decurge normal, puteti fii oferit un loc de munca la sfarsitul interviului (depinzand de autoritatea persoanei care va intervieveaza) sau puteti fii contactat in cateva zile. Multe companii nu conteacteaza potentialii angajati cu informatii de respingere, desi unele incep aceasta formalitate. Continuati cautarea chiar daca primiti o oferta, cu cat mai multe alegeri cu atat mai bine. In momentul in care primiti o oferta, puteti face o contra-oferta, bazat pe experienta dumneavoastra, alte oferte si nu in ultimul rand “job market”. In situatii economice de criza, de multe ori acceptam si job-uri mai putin platite pentru a avea continuitate.

Sugestii sau intrebari , contactati-ne.

Inapoi la GHID

Pribeag